Spinalonga 

Spinalonga er en lille klippe Ø nordøst for Agios Nikolaos på øst Kreta, øen er på 8,5 ha ligger ved indsejlingen til Elounda.

Spinalonga - Indsejling til Elounda

Øen har en spændende historie først som venetiansk fæstningsværk og senere som koloni for spedalske, Venezianerne byggede fæstningsværket på Spinalonga, eller Stinelonga som den hed dengang og som betyder "ved Elounda", sidst i 1500-tallet som forsvarmo d angrebene fra det Osmaniske Rige, øen holdt stand til 1715 hvor det lykkes det Osmaniske Rige at erober øen.

Øens officielle navn er i dag Kalydon, men omtales mest som Spinalonga og det er også det navn de fleste turister kender, eller også spedalsk øen fordi man i 1903 erklæret Spinalonga som behandlingssted for Kretas spedalske selv om spedalskhed (lepra) på denne tid var en uheldbredelig sydom.

Spinalonga - Hospitalet hvor man behandlede spedalske (Lepra)

Man byggede et hospital på øen og tvangsforflyttede de spedalske fra Kreta dertil og fra 1913 kom der spedalske fra hele Grækenland til øen, indbyggertallet steg nu til ca. 400 spedalske der ikke måtte forlade øen og deres eneste forbindelse med omverden var en lille båd der sejlede mad og post derover og post tilbage, det var dog muligt at familie, læger, sygeplejersker, præster osv. der havde ærinde på øen kunne komme derover, de skulle dog desinficeres inden de forlod øen.

De spedalske skabte deres eget samfund på øen med hospital, skole, foretninger, taverner og der var håndværker af alle slagts. 
I 1957 lukkede Grækenlands regering Spinalonge da det nu var muligt at behandle de spedalske og man overførte dem til et hospital i Athen.

Spinalonga - Bådene fra Plaka, Elounda og Agios Nikolaos ligger til under Mocenica bastion

I dag er øen ubeboet men et af Kretas store turistmål hvor man kan se bygninger fra hele øens historie, nogle er restaureret mere eller mindre mens de fleste er runiner, når man ankommer til Spinalonga lægger bådene til neden for den store Mocenica bastion og man går igennem en tunnel igennem fæstningens mure ind i byens tyrkiske del hvor en del af de gamle foretninger er restaureret, efter foretningsgaden og bageren til højre ligger desinficeringsrummet, lige ved den store hovedport hvor både med de spedalske der ankom til øen lagde til, hospitalet ligger lidt længer fremme til højre op af en del trapper, i det hele taget en god og spændende tur rundt på øen.

Spinalonga - Tunnelen ind til Spinalonga

Spinalonga - Hansdelgaden på Spinalonga

Der går både til Spinalonga fra Agios Nikolaos, Elounda og Plaka som er det oprindelig sted hvorfra spedalske, forsyninger, post og de der hjalp på øen sejlede fra, der er ikke langt at sejle fra Plaka som koster 8 € i 2015, fra Elounda er der en længere sejlas men bestemt også en god tur og den koster 10 € i 2015, fra Agios Nikolaos er det en længere tur med meget store både, Kretaforum.dk anbefaler at man tager fra Plaka eller Elounda og gerne en tidelig båd hvis man vil have billeder uden for mange turister.