Agii Theodori

Agii Theodori ligger som et monster i havet ved Agia Marina, 10 km. vest for Chania.
Øen hed oprindelig Akytos men blev senere opkaldt efter dens kirke (Helgen) og fik derved det navn den har i dag Agii Theodori, der ligger en lille ø bag øen som hedder Mikrós Agii Theodoros som betyder ”Lille Agii Theodoros”.

Agii Theodori island

Agii Theodori er i dag et naturreservat for Kri Kri geden og har været det siden 1930, i 1935 kom de første 3 Kri Kri til øen, en han og 2 hunner fanget i Samaria kløften.
Man har senere måtte indsætte flere Kri Kri for der ikke blev indavl som de Kri Kri der lever på Lefka Ori som tit er en blanding af Kri Kri og husdyr geder.

Kri Kri fra Agii Theodori ud for Agia Marinas kyst

Da øen i dag er et naturreservat må man ikke komme ind på øen, dog er der en dag om året hvor både fra Agia Marina sejler derud og der bliver afholdt en helgen festival, det er den 8. juni.
Der går flere bådture fra Chania der sejler rundt om Agii Theodori og hvis I er heldige får I en Kri Kri at se, Kri Kri er meget sky og svære at få øje på.

Øen blev i mange år til forskellige krigeriske handlinger, pirater brugte øen som base til angreb på de handelsskibe der skulle til Chania, senere kom venetianerne og byggede 2 fæstninger på øen omkring 1574 – 1583 således de kunne beskytte hele bugten ud for Chania mod pirater.
Fæstningerne blev brugt som forsvar mod den tyrkiske hær i 1645 som ville sætte tropper i land  i nærheden af Gonia klosteret ved Kolimbari, de 70 mænd kunne holde stand mod den tyrkiske hær og kort tid efter var Chania besat, de 70 mænd sprængte sig selv for ikke at blive fanget og siden har der ikke boet nogen på Agii Theodori.

Agii Theodori

Myten om Monstret:
Engang var der åbent vand ud for Agia Marina, en nat blev de vækket af brølende larm, om morgen så de et monster komme imod dem, de unge mænd i byen tog deres våben og løb ned til kysten for at dræbe den, deres pile og sten fik bare monstret til at åbne munden og brøle igen, imens kvinderne knælede og bad Jomfru Maria og St. George om hjælp.
Miraklet skete og monstret blev forstenet, det store hul man kan se fra Agia Marina og Platanias er ikke en hule men monstrets åbne mund som den ikke nåede at lukke da den blev forstenet.

Kretenserne ville ikke bo på øen og besluttede at kalde øen Akoito (Ikke egnet til menneskelig beboelse) og det var først da venetianerne kom til øen den blev til Agii Theodori