Samaria Kløften

Samaria kløften er klassificeret som en national park, det er en af de meste imponerende nationalparker i Europa. 

Samaria kløften starter ved Xylóskaló på Omalos højsletten ca. 42 km. syd for Chania og kløften strækker sig 18 km. ned til byen Agia Roumél ved det libyske Hav.

Samaria kløften er åben fra 1. maj til 31. oktober i tidsrummet kl. 7.00 til kl. 15.00.

På de 18 km. har man en nedstigning på 1250 meter, i starten en meget stejl nedstigning som senere bliver til en vanskelig gåtur i stenede terræn og de sidste ca. 3 km. en god vandretur, der findes ikke indkøbs muligheder i kløften, men der er rastepladser med drikkevand, bænke og toiletter ca. hver ½ times vandring.  Jernporten er det smalleste sted i kløften, med sine kun ca. 3,5 meter mellem de over 600 meter høje klippevægge virker det helt befriende, når kløften åbner sig efter Jernporten.

  samaria-map

Siden 1962 har Samaria kløften, som en af de første, været en fredet nationalpark med reservat for den kretensiske vildged kri-kri (Capra aegagrus creticus) Kri-Kri http://www.completely-crete.com/initial') initial initial initial initial"> http://www.completely-crete.com/initial);"> er en lille brun ged med et meget karakteristisk krøllet horn. http://www.completely-crete.com/initial);">Om sommeren kommer denne ged ned i dalen og man kan måske se dem på tæt hold og på andre tidspunkter kan du ikke se dem medmindre du stopper op og kigger opad på afsatser og sprækker på kløftens væggen.

 kri-kri 01

Samaria er også kendt for de sjældne planter der findes der og det er strengt forbudt at plukke dem.

cistus salvifolius serapias vomeracea

Man ved fra forskellige fund igennem årene at der har boet mennesker i Samaria kløften i århundreder, ligesom man ved at Samaria kløften også har været tilholdssted og flugtvej for kretensiske partisaner helt frem til anden verdenskrig.

Læs på Aud Øymyr´s blog om turen igennem Samaria Gorge