War Shelter i Platanias

Krigs tunnelerne blev bygget af de tyske tropper i 1942 på Platanias-bakken, under kirken St Dimitrios.
Det er et imponerende stykke arbejde de tyske ingeniører har udtænkt og bygget, godt nok af græske tvangs arbejdere.
Anlægget består af et underjordisk kompleks af rum og tunneler der blev brugt til at gemme ammunition og militær materiel i under anden verdenskrig.

War Museum Platanias

Slaget om Kreta begyndte den 20. maj 1941 da det dengang nazistiske Tyskland lancerede en invasion fra luften med mere end 8000 falskarmssoldater.
Græske og allierede styrker sammen med kretensiske civile forsvarede øen og det anslås at 60-70% mistede livet under landsætningen, slaget var uden fortilfælde da det var første gang at tyske tropper stødte på så tung modstand fra en civilbefolkning.
Operationen resulterede i at Hitler efterfølgende ikke godkendte andre så store flybårne operationer.
Da hele Kreta kom under besættelsen af ​​tyske styrkerne flyttede en del af de tyske styrker ind i landsbyen Platanias, landsbyens bakke blev i først omgang valgt som den strategiske placering for modstand fra både havet og landet, og tyskerne besluttede at bygge krigs Tunnelerne.
Det nøjagtige sted under landsbyens hovedkirke blev valgt fordi kirken i sig selv tilvejebragt en naturlig beskyttelse mod luftbomber.
Inden for seks måneder lykkedes de lokale tvangsarbejdere at grave en 120 m lang underjordisk tunnel hvor indgangene, en hovedindgang og to andre stadig findes.
60 år senere besluttede Platanias kirkekomiteen og borgerne at rekonstruere tunnelerne og udnytte dem som et lille krigs museum til minde om slaget om Kreta.

I al sin gru og frygtelige historie er det et ganske fint sted at besøge og der er masse af historie at læse og se deroppe i tunnelerne på bakken over Platanias.

Ifølge den daglige leder findes der faktisk 15 lignende bygnings værker bygget af tyskerne under 2 verdens krig på Kreta, den i Platanias er desværre den eneste der er tilgængelig for offentligheden da den græske regering ikke ser det som en opgave for dem at holde de andre åbne selv om de faktisk betyder noget for Øen's og landet's befolkning.


War Shelter Platanias holder som sagt til på bakken over selve byen, og der er en helt fantastisk udsigt deroppe fra ud over havet og denne del af Øen.
Det hele holdes i gang af frivillige og modtager ingen offentlig støtte, så de har behov for at turister kommer og besøger stedet og smider en lille skilling i den dertil indrettede kasse ved indgangen.

De udstillede ting er alle sammen lånt af private og P/T er der 130 personer som bidrager med effekter fra slaget om Kreta.

War Shelter Platanias holder åbent hver dag undtagen Søndag.

Åbnings tiderne er fra 10-12 og igen fra 17-19

Læs mere om War Shelter herunder hvor der også er hentet oplysninger til denne side samt Rene Mogensens hjælp med tekst og billeder.

https://www.facebook.com/KatafygioPlatania

http://www.goplatanias.gr/war-shelter-platanias/

https://da.wikipedia.org/wiki/Slaget_om_Kreta