Chania

Chania

Udsigt over Chania fra en drone ud over havet
Chania

Chania

Chania set fra den gamle havn

Infoside om Chania

Chania er den anden største by på Kreta, med ca. 69.000 indbyggere, og var fra 1898 og til 1971 Kretas hovedstad, byen blev grundlagt år 520 f.kr. fødsel.
I minoisk tid var byen en vigtig havneby i middelhavet, og den havde bl.a. forbindelse med Egypten, Tyrkerne erobrede Chania fra 1645 og til 1898, derfor er der nu en charmerende blanding af venetiansk og tyrkisk atmosfære.
Chania´s pragtfulde venetianske havn benyttes i dag af turisterne der samles om aftenen på en af de mange fiske restauranter. Prisniveauet er temmelig højt pga. den skønne beliggenhed og kun lystbåde, turbåde og fiskerbåde lægger til i havnen i dag. Bil og fragtfærger benytter den nye havn i Souda ca. 6 km øst for Chania, hvor der afgår færger til Athen og Rhodos.

Den nok mest berømt bydel er Kastelli, som blev grundlagt af venetianerne i 1200 tallet. Skal man have græske specialiteter, skal man besøge den flotte korsformede markedshal ved Platia S. Venizelu, som blev opført i 1913, man kan mærke den skønne stemning når de lokale handler med hinanden, markedshallen er opdelt efter varegrupper, grøntsager i én del, slagterafdelingen i en andel del, og man kan også smage på specialiteterne ved små boder, bag markedshallen ned mod havnen ligger små hyggelig gader, hvor der også er rig mulighed for indkøb.

Kirken Agios Nikolaos er en spændende kirke, den blev ombygget til moské under Sultan Ibrahim, og blev helt op til 1912 kaldt "Den Kejserlige Moské" , den er nu igen en græsk-ortodoks kirke, og har som noget helt usædvanligt både kirketårn og minaret.
Chania har også flere museer, arkæologiske museum, krigs museum og folklore museum, der findes også en lille Zoo hvor man bl.a. kan se den sjældne Krikri ged.

Chania har faktisk alt hvad man kan ønske sig af forretninger, banker, Internetcafeer og barer, de fleste forretninger og især nær havnen har åben hele dagen til sent på aften i turist sæsonen, uden for turist sæsonen lever byen "normalt" med evt. lukketid midt på dagen, grækerne mødes på cafeérne osv.

Ved solens nedgang forandres Chania til en livlig by og især den gamle bydel hvor grækerene og turister nyder livet side om side på klubber, cafeer og diskoteker, skal der festes natten igennem anbefales det at besøge en af de gode natklubber efter midnat.

 Bouzouki music in Chania

Hvis man er heldig finder man et sted hvor de spiller bouzouki, ikke den slags hvor en tarverne eller en café bestiller musik men et sted hvor græske mænd mødes og hygger sig med at spille og synge, ofte er lokalet røgfuldt.